Våra talare gör också föreläsningar online. Kontakta oss så berättar vi mer!

Pär Ström

Pär Ström

Den digitala revolutionen

Pär ström är en välkänd IT-dignitär som kryddar sina entusiasmerande och insiktsfulla föreläsningar om dagens och morgondagens samhälle med humor och igenkännande.

Den digitala revolutionen har bara börjat. IT-utvecklingen kommer att fortsätta medföra genomgripande förändringar för samhälle, företag och människor. På gott och ont. Pär Ström varvar konkreta exempel ur verkligheten med spännnande glimtar från forskningslabbens och utvecklingsavdelningarnas spjutspets. Han lägger stor vikt vid att vara konkret och lättillgänglig, och använder därför mycket bilder, videosnuttar och ofta ett stänk av humor.

Ämnen:

Robotar – snart på en plats nära dig
Robottekniken är inne i ett mycket intensivt utvecklingsskede, och 1950-talets visioner om robotar i vardagen kan snart bli verklighet. USA utvecklar exempelvis robotsoldater, och i Japan vill man införa robotar i vården. Forskare tror att robotar inom 20 år kan ta över nästan hälften av jobben.

3D-skrivare – things on demand
Ladda ned en ritning från nätet och skriv ut saken! Konsumenterna blir producenter. 3D-skrivare ger enorma möjligheter och kommer att förändra mycket för konsumenter, tillverkare och detaljister. Till och med utskrift av kött och mänskliga organ ligger inom räckhåll. USA storsatsar på 3D-skrivar-tekniken, som kallas "den tredje industriella revolutionen".

De nya coola gränssnitten
Bildskärmar i 3D, hologram, head up display, virtuella tangentbord, inmatning i luften, gestigenkänning... Många nya gränssnitt står för dörren, både vad gäller in- och utmatning. Den futuristiska filmen Minority Report är på väg att bli verklighet!

Morgondagens kommunikation
Mänsklig fjärrnärvaro i form av hologram och rullande fjärrstyrda robotar med inbyggd videokommunikation. Kommunikation via nya typer av apparater, såsom kroppsnära datorer, och nya gränssnitt. Och mycket mer.

Kroppsnära datorer
Google Glass och andra smarta glasögon är bara början. Datoriserade armband, ringar och kontaktlinser finns eller kommer snart. Till och med handskar. I slutänden hägrar inopererade kretsar – vi blir cyborgs. De nya möjligheterna är enorma, men det finns också risker.

Internet of things
De flesta av våra vardagsföremål blir uppkopplade mot internet, och börjar kommunicera med oss och med varandra. Badrumsvåg, bil, värmeelement... Detta förändrar mycket i vår vardag och ger många nya möjligheter. Samtidigt ökar möjligheterna att snoka och spionera på oss.

Augmented reality
Med en mobiltelefon i kameraläge kan information ur databaser läggas ovanpå bilden av verkligheten. Augmented Reality (AR) kan också användas i vanliga datorer och med glasögon (särskilda AR-glasögon eller generella som Google Glass). Vi kommer också snart att få AR i vardagsföremål, som exempelvis bilar (redan på gång).

Storebror ser dig
Skräckvisionen i George Orwells 1984 har blivit verklighet. I den här föreläsningen går Pär igenom vilka elektroniska fotspår vi lämnar efter oss och hur dessa kan användas för övervakning, snokande och spionage. Det är lättare än vi tror – exempelvis kan spelkonsoller användas för att titta in i (och avlyssna) rummet där de står. Pär kommer också in på Edward Snowdens avslöjanden, och vad dessa innebär för det ekonomiska och politiska spionaget.

Vår digitala framtid
I den här föreläsningen målar Pär upp en bild av det digitala samhälle vi är på väg in i genom att plocka samman de mest spännande delarna i ovanstående föreläsningar. Tyngdpunkten kan anpassas efter kundens önskemål.

Pär Ström

Pär Ström

Föreläsare med ämnesexpertis

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2