Åsa Erlandsson
Fotograf: Opa Latvala

Vinnare av Stora Journalistpriset

Åsa Erlandsson

Det som aldrig fick ske

2017 utkom hennes uppmärksammade bok "Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan" som handlar om Sveriges blodigaste skoldåd 2015.

Åsa Erlandsson fick 2017 Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare. Hon fick priset för sin uppmärksammade bok Det som aldrig fick ske. Boken bygger på omfattande research och går till botten med gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, som beskrevs som en gåta. En vanlig, blyg kille från Trollhättan. Erlandsson visar hur rasism, psykisk ohälsa, arbetslöshet och ensamhet förvandlade honom till en tryckkokare.

Boken skärskådar även polisutredningen och visar på allvarliga brister. Den är samtidigt en granskning av hur journalisterna rapporterade om dådet och byggde en medieanka som nådde ända till Washington Post. I boken gör Erlandsson en tillbakablick och skildrar det samhälle som fick "Lasermannen" på 90-talet att tro att han hade folkets stöd och hur historien kunde upprepa sig 2015. En central del i boken är forskning om den här typen av gärningsmän som i hemlighet planerar sin egen och andras undergång.

Åsa Erlandsson gör föredrag om skolattentatet och om den typen av gärningsmän som är på allas näthinnor numera: Den ensamagerande som går under radarn. Åsa är journalist och redaktör på tidningen Svensk Polis. Hon har tidigare gjort research för Uppdrag Granskning, blivit nominerad till Guldspaden och vunnit Stora Journalistpriset.

Pressbilder

Åsa Erlandsson

Åsa Erlandsson

Författare

Fotograf: Matti Rosenberg

Livsöden

Missbruk / Kriminalitet

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2