Ät gott och kom igång med Paolo Roberto

På semestern är det lätt hänt att det slarvas med maten, det kan bli mycket grill och halvfabrikat. Likaså kan träningen hamna lite i skuggan av alla solstolar, badhanddukar och hammockar. Talarforum har därför träffat matkonnässören och träningsexperten Paolo Roberto för en intervju om bra mat och vikten att träna.
För att ge lite hjälp på traven med att komma igång igen efter semestern delar Paolo även med sig av receptet på sin Carbonara samt ett träningstips.

När Talarforum träffar Paolo är han full av energi. Under sommaren har han synts en hel del i TV där han bland annat tipsat om den italienska matkulturen.
– God mat behöver faktiskt inte ta tid. Carbonara är en av världens godaste rätter och den tar bara femton minuter att tillaga. Jag tror inte på dieter för de skapar ångest och förstör människors liv. Mat är njutning så det är bättre att satsa på en livsstil där man kan äta gott och regelbundet röra på sig, säger Paolo

Lagar svenskarna för lite mat hemma?
– Ja, det tycker jag. Svensken lägger bara 14 minuter på att laga mat men tillbringar mellan 3-4 timmar framför TV och datorn om dagen. Jag har svårt att förstå den prioriteringen. Att äta är ju den näst största njutningen i livet och att lägga så lite tid är för mig hål i huvudet. Det är faktiskt kring middagsbordet man blir en familj.

Har du några enkla tips till den som vill köpa mindre "färdiglagat" och laga mer hemma?
– Det finns mat som går att laga snabbt. Leta på nätet efter recept och jag har ju faktiskt gett ut en kokbok med snabba recept som tar mellan 15-30 minuter att tillaga. Men framför allt handlar det ju om att prioritera.

Vilka råvaror/ingredienser/kryddor bör man alltid ha hemma?
– Olivolja, vitlök och färska eller krossade tomater. Och en bit parmesanost har jag alltid i kylskåpet.

Har du några tips hur den stressade nutidsmänniskan bör tänka för att inte fastna i frysdiskens micro-mat?
– Framför allt handlar det ju om att prioritera. Lägg istället lite av den tid du spenderar framför datorn eller TV på att laga mat och träna. För tar man sig inte tid att sköta sin kropp så kommer man förr eller senare att få ta sig tid att vara sjuk, avslutar Paolo.

Paolos Carbonara

  • 500 gram spaghetti
  • 4 st ägg
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 200 gram bacon, strimlat, eller rimmat fläsk i tärningar
  • 5 msk parmesanost, färskriven
  • 5 msk pecorino, färskriven
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning
1. Koka upp lättsaltat vatten under lock i en kastrull. Lägg genast ner spaghettin när vattnet kokat upp och koka den "al dente" enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Vispa ihop äggen med salt under tiden som pastan kokar.
3. Värm olja och smör i en kastrull och lägg i vitlök och bacon/fläsk. Fräs sakta tills det mjuknat utan att ta färg, i ca 5 minuter. Ta upp vitlöken och släng den.
4. Häll över den färdigkokta pastan i kastrullen med bacon. Rör om och dra kastrullen från värmen. Häll ner äggsmeten, tillsätt hälften av de båda ostsorterna och strö över svartpeppar. Rör om tills äggsmeten börjar stelna men fortfarande är krämig. Blanda ner resten av osten.
5. Strö gärna över lite extra svartpeppar när maten är serverad.


Receptet är hämtat från Paolos bok Italiensk fastfood : snabb italienskt på en kvart eller mer
Boken kan du köpa på Adlibris

Paolos träningstips - Sprattelgubben

Bra övning där du bygger stabilitet genom att du statiskt håller din kropp rak och samtidigt tränar styrka och rörlighet genom att du lyfter benet
Tränar
Bålen

Utgångsposition (Övre del av bild)
Ställ dig i sidoplankan. Luta din kroppstyngd på vänster armbåge och vänster ben närmast marken. Se till att hålla kroppen i en rak linje och bålen spänd.

Utförande (Undre del av bild)
Lyft höger ben rakt upp mot taket så högt du kan och sänk det sedan kontrollerat ner till utgångspositionen. Upprepa och utför de antal repetitioner som angetts i träningspasset. Byt till motsatt sida.
Fler tips kan du hitta i boken Paolos träningsbibel
Boken kan du köpa på Adlibris

Några av våra kunder om oss

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2