> > > >

Ät gott och kom igång med Paolo Roberto

På semestern är det lätt hänt att det slarvas med maten, det kan bli mycket grill och halvfabrikat. Likaså kan träningen hamna lite i skuggan av alla solstolar, badhanddukar och hammockar. Talarforum har därför träffat matkonnässören och träningsexperten Paolo Roberto för en intervju om bra mat och vikten att träna.
För att ge lite hjälp på traven med att komma igång igen efter semestern delar Paolo även med sig av receptet på sin Carbonara samt ett träningstips.

När Talarforum träffar Paolo är han full av energi. Under sommaren har han synts en hel del i TV där han bland annat tipsat om den italienska matkulturen.
– God mat behöver faktiskt inte ta tid. Carbonara är en av världens godaste rätter och den tar bara femton minuter att tillaga. Jag tror inte på dieter för de skapar ångest och förstör människors liv. Mat är njutning så det är bättre att satsa på en livsstil där man kan äta gott och regelbundet röra på sig, säger Paolo

Lagar svenskarna för lite mat hemma?
– Ja, det tycker jag. Svensken lägger bara 14 minuter på att laga mat men tillbringar mellan 3-4 timmar framför TV och datorn om dagen. Jag har svårt att förstå den prioriteringen. Att äta är ju den näst största njutningen i livet och att lägga så lite tid är för mig hål i huvudet. Det är faktiskt kring middagsbordet man blir en familj.

Har du några enkla tips till den som vill köpa mindre "färdiglagat" och laga mer hemma?
– Det finns mat som går att laga snabbt. Leta på nätet efter recept och jag har ju faktiskt gett ut en kokbok med snabba recept som tar mellan 15-30 minuter att tillaga. Men framför allt handlar det ju om att prioritera.

Vilka råvaror/ingredienser/kryddor bör man alltid ha hemma?
– Olivolja, vitlök och färska eller krossade tomater. Och en bit parmesanost har jag alltid i kylskåpet.

Har du några tips hur den stressade nutidsmänniskan bör tänka för att inte fastna i frysdiskens micro-mat?
– Framför allt handlar det ju om att prioritera. Lägg istället lite av den tid du spenderar framför datorn eller TV på att laga mat och träna. För tar man sig inte tid att sköta sin kropp så kommer man förr eller senare att få ta sig tid att vara sjuk, avslutar Paolo.

Paolo Roberto
Paolo Roberto

Paolos Carbonara

  • 500 gram spaghetti
  • 4 st ägg
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 200 gram bacon, strimlat, eller rimmat fläsk i tärningar
  • 5 msk parmesanost, färskriven
  • 5 msk pecorino, färskriven
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning
1. Koka upp lättsaltat vatten under lock i en kastrull. Lägg genast ner spaghettin när vattnet kokat upp och koka den "al dente" enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Vispa ihop äggen med salt under tiden som pastan kokar.
3. Värm olja och smör i en kastrull och lägg i vitlök och bacon/fläsk. Fräs sakta tills det mjuknat utan att ta färg, i ca 5 minuter. Ta upp vitlöken och släng den.
4. Häll över den färdigkokta pastan i kastrullen med bacon. Rör om och dra kastrullen från värmen. Häll ner äggsmeten, tillsätt hälften av de båda ostsorterna och strö över svartpeppar. Rör om tills äggsmeten börjar stelna men fortfarande är krämig. Blanda ner resten av osten.
5. Strö gärna över lite extra svartpeppar när maten är serverad.


Receptet är hämtat från Paolos bok Italiensk fastfood : snabb italienskt på en kvart eller mer
Boken kan du köpa på Adlibris

Paolos Carbonara
Paolos Carbonara

Paolos träningstips - Sprattelgubben

Bra övning där du bygger stabilitet genom att du statiskt håller din kropp rak och samtidigt tränar styrka och rörlighet genom att du lyfter benet
Tränar
Bålen

Utgångsposition (Övre del av bild)
Ställ dig i sidoplankan. Luta din kroppstyngd på vänster armbåge och vänster ben närmast marken. Se till att hålla kroppen i en rak linje och bålen spänd.

Utförande (Undre del av bild)
Lyft höger ben rakt upp mot taket så högt du kan och sänk det sedan kontrollerat ner till utgångspositionen. Upprepa och utför de antal repetitioner som angetts i träningspasset. Byt till motsatt sida.
Fler tips kan du hitta i boken Paolos träningsbibel
Boken kan du köpa på Adlibris

Paolos Carbonara
Sprattelgubben

Kontakta oss

Stockholm: 08-545 535 00
Göteborg: 031-719 65 00
Malmö: 040-600 70 70
E-post info@talarforum.se Lediga tjänster

Nyhetsbrevsartiklar

Talarforum Akademi   

Masterclass

En heltäckande utbildning för talare » Anmäl dig nu - senast 15 juni
» Ladda ner broschyren

Föreläsare Moderatorer Artister Internationella föreläsare

Google translate

Talarforum i Skandinavien AB, Norr Mälarstrand 6, 112 20 Stockholm. Tel: 08-545 535 00. E-post info@talarforum.se

Cookies Webbkarta