Bejaka passionen

Martin Falklind

Framtiden tillhör nörden

Att känna passion är en gåva. Oftast förknippas detta stora ord med kärlek, konst och musik. Men det finns också mängder av passionerade frimärksamlare, människor som brinner för flash-programmering, hängivna tomatodlare och veteranbilsentusiaster. De kallas ofta nördar. Men framtiden tillhör nörden, både på jobbet i och privatlivet! Hur udda och meningslös ett intresse än kan förefalla, så kan den drivkraft som intresset genererar, leda människor framåt. Tycker du att något är kul så mår du givetvis bra. På köpet kan det även hända att du blir ganska duktig på det du gör. Det leder i sin tur ofta till fler goda saker. Med ett geniunt intresse i bagaget - vilket som helst - bevarar du sinnet öppet och känner dig aldrig ensam. Därför tror jag att man ska bejaka både sin egen och andras passion.

Vad ska det bli av dig?

Redan vid sju års ålder var jag allvarligt insyltad i min stora passion och det var många som undrade vad det skulle bli av mig när jag blev stor. När det ringde ut till rast, sprang de andra barnen ut på skolgården och lekte. Jag sprang raka vägen ner till ån där jag hade gömt mitt fiskespö. Efter varje rast var det alltid samma visa. Jag kom in sist av alla, smutsig och blöt, och fröken skakade på huvudet:

- Vad ska det bli av dig när du blir stor?

Jag själv var mindre orolig, för jag skulle ju bli fiskeäventyrare med jordklotets alla spännande miljöer som kontor. Mina föräldrar - som inte var ett dyft fiskeintresserade - var säkert en smula oroliga, men de lät mig hållas. Kanske resignerade de inför styrkan i min passion eller så var de helt enkelt nyfikna på vart den här passionen skulle leda.
Under tonåren förstod jag snart att min passion knappast skulle plocka några poäng hos tjejerna. Många fiskekamrater slutade fiska och bytte till coolare aktiviteter. Men jag struntade i det. Var det på det viset, så var jag beredd att ta den smällen.

Drömmen som drivkraft

Insikten om att mitt drömjobb inte låg och väntade på mig på Arbetsförmedlingen, nådde ikapp mig ganska snart. Så medan jag delade ut tidningar, svarvade kugghjul på SAAB-fabriken eller sålde reklam på Kållevisionen, funderade jag på nästa drag som skulle leda mig lite närmare drömmålet. Jag vet inte hur många gånger som folk i min närhet undrade när jag skulle sluta upp med ”drömmandet”. Men det var just mitt drömmande som gav mig den starka drivkraften. Eftersom jag drömde om att skriva om mitt fiske, blev jag tvungen att lära mig hantera både det svenska och engelska språket. Jag ville också avbilda mina fiskar, så jag lärde mig fotografera och filma, vilket i sin tur förde mig närmare datorer, redigeringsprogram och bildbehandling. Jag drömde om att sälja böcker och filmer om fiske, så jag startade ett företag och blev därmed tvungen att lära mig ekonomi och marknadsföring.

Dörröppnare till nya världar

Idag har jag ett fantastiskt jobb och ett synnerligen innehållsrikt liv. Som chefredaktör för tidningen Fiskejournalen och producent för tv får jag åka jorden runt. Jag får uppleva saker som jag aldrig annars skulle haft råd eller möjlighet till. Min passion och besatthet har lönat sig. Att planera sin karriär utifrån vad man tror förväntas av en eller av vad man tror arbetsmarknaden premierar - eller vad tjejerna diggar för stunden - tror jag ger sämre förutsättningar för att få ett lyckligt liv i det långa loppet. Men finns det inte en fara i att vara för smal? Blir man inte sårbar om man bara pysslar med en sak? Ingången till mitt ämne - sportfiske - må vara smal, men på andra sidan porten, öppnar sig nya världar. Precis som i alla andra nördiga intresseområden, så krävs det en palett av kunskaper för att kunna utöva det till fullo.

Startskott till något nytt

Nu säger jag inte att du ska sluta ditt jobb för att köra tågbana hela dagarna, om det är det du brinner för. Men du ska heller inte packa ner din tågbana i en kartong, av rädsla för vad frun/mannen eller kollegorna ska säga. Gillar du att leka med tåg? Lek! Vårda passionen, bejaka den, försök inte att tränga bort den. Den kan vara startskottet till något nytt, både på jobbet och privat!

Simma lugnt!

Mer info om Martin Falklind

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2