> > >

Facebooks version av yttrandefriheten är ingen yttrandefrihet att tala om

Gustav Martner

Sammandrag ur debattartikeln ”öppet brev till Alice Bah Kuhnke” publicerat på SVT Nyheter, skriven av Gustav Martner.

Facebook är en enorm maktfaktor. 44 procent av alla amerikaner har det som sin huvudsakliga nyhetskälla och över hälften av alla svenskar använder Facebook dagligen. I åldersgruppen 18-25 använder 80 procent plattformen dagligen.

Att Facebook kan vara en stor tillgång för både demokratin och enskilda människor är uppenbart. Det har även blivit tydligt för allmänheten att Facebook kommer med filterbubblor och falska nyheter, vilket blev extra tydligt efter det amerikanska valet och kan vara ett hot mot vår demokrati.

Gustav Martner förtydligar och förklarar att Facebook är censurerat. Facebooks version av yttrandefriheten är vad Facebook själva kallar community-regler och dessa är utformade för att ge maximal vinst till Facebooks ägare.

I korthet handlar det om att ge användarna såpass mycket yttrandefrihet att dom spenderar maximal tid på sajten, men samtidigt inte ge dom så mycket yttrandefrihet att deras postningar skrämmer bort annonsörer. Det är definitivt en annan definition av yttrandefrihet än den vi firar här i Sverige.

Gustav menar att Facebooks version av yttrandefrihet fungerar såhär i praktiken: Allt som människor postar passerar genom automatiska filter. Det som misstänks bryta mot deras community-regler skickas till administratörer som sedan tar beslut om det dom ser ska plockas bort. Administratörerna sitter hos callcenter-liknande underleverantörer i låglöneländer och får mycket lite betalt.

Ovanstående förklarar Gustav vara orsaken till att en Facebook-sida som uppmanar till att bränna ner flyktingförläggningar får ligga kvar i flera dagar, medan en välgörenhetskampanj om bröstcancer plockas ner direkt.

Det är helt enkelt svårt för administratören att förstå vad som pågår när någon i Sverige uppmanar till mordbrand och hets mot folkgrupp, men det är desto enklare att identifiera en kvinnas bröstvårta.
Ett hyfsat enkelt politiskt mål skulle enligt Gustav vara att få Facebook att anställa svenska administratörer. ”Det borde de ha råd med, givet att man förra kvartalet gick med 12,2 miljarder i vinst. Många miljoner av dessa kommer från svenska företag och konsumenter” förklarar Gustav.

Läs hela Gustavs öppna brev till ministern Alice Bah Kuhnke på svt nyheter

Gustav Martner

Gustav Martner är serie-entreprenör inom marknadsföring och big data och en av Sveriges absolut mest belönade digitala kreatörer. Han är även debattör och aktivist som skapat storskaliga sociala initiativ som t ex Refugee Phones.

Läs hela presentationen...

Kontakta oss

Stockholm: 08-545 535 00
Göteborg: 031-719 65 00
Malmö: 040-600 70 70
E-post info@talarforum.se Lediga tjänster

Nyhetsbrevsartiklar

Google translate

Talarforum i Skandinavien AB, Norr Mälarstrand 6, 112 20 Stockholm. Tel: 08-545 535 00. E-post info@talarforum.se

Cookies Webbkarta