Sverige har förlorat sin Martin Luther King, men hans ord lever kvar

Elaine Eksvärd om Hans Rosling

Jag hade förmånen att träffa Hans ett gäng gånger, men det var vårt första möte som fastnade. Som retoriker blev jag, som alla andra, trollbunden av hans föreläsning och kunde inte låta bli att fråga vad hemligheten var. Han var så autentisk, sig själv helt enkelt så jag frågade. ”Hans, som du är på scen, är du så med vänner och familj?”. Hans såg besvärad ut och svarade ”Ja dom blir tokiga.”

Sen berättade han att han haft en dröm om att kunna vara någon annan vid tillfällen. Han fortsatte: ”När jag var ung så ville jag bli skådespelare och eldslukare, så jag flög till USA för att lära mig skådespelarkonsten. Men mina lärare sa Hans you’re hopeless, you can’t be anybody else but yourself!”. Och jag tittade på Hans och hans ledsna uttryck när han med sin svengelska imiterade den där läraren från USA. Så tänkte jag att det var tur det, för det var Hans Rosling vi älskade. Han som var just det ytterst få har modet att vara - sig själva.

En stor talare har lämnat oss, Sveriges Martin Luther King. Jag kommer fortsätta att lyfta sig om ett solklart exempel på hur man inte bara får ut ett budskap, det går in också.

Elaine Eksvärd, retoriker

Hans Rosling

Läs mer om Hans Rosling

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2