Olof Gränström

Olof Gränström

En värld av fakta

Med historier, visualiseringar och en stor kunskap om världen ger Olof ett globalt och historiskt perspektiv på viktiga frågor såsom hållbar utveckling, faktadrivet beslutsfattande och hur vi kommunicerar data och statistik om världen.

Olof Gränström är statsvetare, historiker och företagsekonom med bakgrund som pedagog. Han har arbetat som utbildare, organisationsutvecklare, expert för Svenska Högskolan och för stiftelsen Gapminder,som Hans Rosling grundade. Olofs mål har alltid varit att ge människor en bättre förståelse för vår omvärld och ge tips och knep inför ett livslångt lärande gällande vår ständigt föränderliga värld.

Olof är en engagerad, kunnig och pedagogisk föreläsare. Att själv förstå världen runtomkring oss, till att hjälpa andra att förstå världen är något som alltid drivit Olof. Genom att presentera fakta, visualiseringar av data, berättelser och genom att interagera med publiken blandas skratt med känslan av att världen faktiskt står inför stora utmaningar och att vi inte har råd att gissa oss till hur vi ska agera utan att det behövs fakta och faktabaserade beslut.

Gapminder ledde han arbetet med att undersöka människors okunskap om världen och samarbetade med både universitet, hjälporganisationer och stora företag. Idag arbetar Olof som strategisk rådgivare på Novus där han hjälper företag och organisationer att skapa klarhet gällande vad människor förstår och känner till om vår värld. Olof har föreläst över hela världen alltifrån Kathmandu och Texas till Gnosjö.

Olof har föreläst på en middagsbjudning för en liten grupp framgångsrika entreprenörer inom Londons finanssektor, för tusentals ungdomar i Kungsträdgården och på den årliga europeiska konferensen för statistiker. Publiken har fått vara med om en resa där ny kunskap och fakta blandas med engagerande berättelser och ofta provocerande sanningar.

Frågor som åhörarna kan få ta ställning till kan vara:

  • Blir världen bättre?
  • Kan vi fatta faktabaserade beslut?
  • Hur mycket vet jag egentligen om världen?

Han har synts på SVT och hörts på radio. Där han bland annat har talat om hur rädsla är ett hinder för faktabaserade beslut om klimatförändringarna. Han har genom sin långa yrkeserfarenhet goda kunskaper och insikter om hållbar utveckling, globala makrotrender, utbildning och entreprenörskap.

Ett helt annat ämne som Olof föreläser om är hur det är att vara förälder till ett barn med autism. Detta då hans yngste son har autism. Genom att angripa sin sons situation med samma nyfikenhet och behov av fakta är hans berättelse en blandning av fakta och forskning, berättelser ur livet blandat med strategier och humor. Olofs historia om hans son är nyttig för alla grupper som kommer i kontakt med barn och unga med en neuropsykiatriskt funktionsnedsättning.

Pressbilder

Artiklar

Olof Gränström

Olof Gränström

Statsvetare

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2