Lars Heikensten
Fotograf: Dan Lepp

Lars Heikensten

Doktor i Nationalekonomi och före detta Riksbankschef

Lars Heikensten har en gedigen erfarenhet från flera olika toppositioner inom den ekonomiska sfären såväl nationellt som internationellt.

Lars Heikensten är doktor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, där han även undervisat och varit verksam som forskare. Han har en gedigen erfarenhet från bl a Riksgäldskontoret, Finansdepartementet, Svenska Handelsbanken, Sveriges guvernör i Internationella valutafonden, VD för Nobelstiftelsen och idag som ordförande för finanspolitiska rådet.

Lars Heikensten var medlem i Europeiska centralbankens allmänna råd 2003-2005. Efter sju år som förste vice riksbankschef utnämndes Lars till Urban Bäckströms efterträdare som chef för Riksbanken 2003 för en mandatperiod på sex år. Lars Heikensten är sedan 2006 ledamot av den Europeiska Revisionsrätten och sitter också i styrelsen för Bank for International Settlements, BIS.

Heikensten har haft många internationella uppdrag till exempel ledamot av EU:s monetära kommitté, Europeiska centralbankens (ECB) allmänna råd och av Bank of International Settlements (BIS) styrelse samt som Sveriges guvernör i Internationella valutafonden. Han har också suttit i ett flertal styrelser för bolag, universitetsinstitutioner, tankesmedjor och myndigheter samt varit ordförande för flera statliga kommittéer och utredningar.

Heikensten är sedan 2001 ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, blev 2005 ekonomie hedersdoktor vid Handelshögskolan i Umeå och 2012 hedersdoktor vid Gustavus Adolphus College i USA. Han har tilldelats Konungens medalj i 12:e storleken. 2012 invaldes han som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

Pressbilder

Lars Heikensten

Lars Heikensten

fd Riksbankschef

Fotograf: Stefan Tell

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2