Katarina Blom
Fotograf: Caroline Andersson Renaud

Katarina Blom

Välbefinnande via vetenskap

Hur kommer det sig att hjärnan fungerar som ett kardborreband för oro och negativitet? Varför räcker det inte med att bara tänka positivt för att bygga välbefinnande? Kom med när lyckopsykologen Katarina rensar i röran bland lyckolöften och kalla fakta.

Katarina var nominerad till priset Årets talare - Genombrott 2016 och var även nominerad till Årets talare - Kvinna 2019. Hon brinner för att avliva myter och rykten om vad som gör oss lyckliga, och visar istället på ett underhållande och interaktivt sätt vad vetenskap och forskning har att lära oss om mänskligt välbefinnande. På hennes föreläsningar får deltagare prova på konkreta övningar för ökat välmående. Föreläsningarna innehåller även principer för beteendeförändring och knep för att lättare skapa förändring i vardagen.

Katarina blir ofta tillfrågad av media i rollen som Sveriges första lyckopsykolog om alltifrån lycka och pengar till hur man bygger lyckliga organisationer. Hon har suttit i flera morgonsoffor och berättat om hur hjärnan fungerar i jakten på det lyckliga livet. Hon har tidigare arbetat med att stärka organisationer och arbetsgrupper som vill uppnå ökad glädje, produktivitet och trivsel på jobbet. Bland hennes uppdragsgivare finns SVT, UR, KPMG och Karolinska Institutet.

Katarina Blom är psykolog och har tillsammans med journalist Sara Hammarkrantz skrivit boken "Lycka på fullt allvar – en introduktion till positiv psykologi" (Natur & Kultur, 2014). Hon driver idag ett nätverk av psykologer som sprider psykologi och gör den enkel att använda. Hon har tillsammans med kollegorna skrivit boken "Ensam eller stark" (Natur och Kultur, 2017) om teamutveckling och samarbete och senast gav hon ut boken "Tillsammans-effekten : hur relationer stärker vår hälsa, lycka och motståndskraft" (Bonnier fakta, 2021).


Några exempel på föreläsningar;
Lycka på fullt allvar – en introduktion till positiv psykologi
Hur kan vi förstå och hantera hjärnan för att fungera optimalt på jobbet och i våra relationer? Vilka principer är det som guidar välbefinnande? Vad är det som kännetecknar lyckliga och välmående människor, och varför handlar det inte om att bara tänka positivt? Här synas vetenskapen bakom välbefinnande och vi får en inblick i varför strävan att bli lyckligare här och nu är något helt annat än den hopplösa kampen om att en dag bli lycklig.

Vill ni också göra psykologisk träning lika naturlig som fysisk träning? Genom konkreta utmaningar från Katarinas psykologiska gym får du som deltagare med dig praktiska verktyg att använda i din vardag. Utmaningarna går att testa före, under och efter en föreläsning för att få ut mer av det fysiska mötet.

Tillsammanseffekten
Psyko­logen Katarina Blom ger en inblick i människans evolution och förklarar hur vår sociala hjärna påverkar hälsa, lycka och motståndskraft. Hon utforskar hur vi kan investera i arbetsplatsrelationer för att öka vår förmåga att hantera snabba förändringar utan att kompromissa med kreativitet och arbetsglädje. Denna insikt kan användas för att stärka tillit, samarbete och innovationsförmåga på arbetsplatsen. Katarina konkretiserar hur goda sociala vanor ger överraskande styrka både inom och utanför arbetet.

Resiliens i tider av förändring
I tider av förändring är motståndskraft en avgörande egenskap. Vår förmåga att anpassa oss och resa oss efter motgångar kan göra en betydande skillnad i osäkra tider. Men vad innebär motståndskraft egentligen? Det handlar om den mentala och känslomässiga flexibiliteten att navigera genom svåra situationer och att kunna söka stöd när det behövs. Motståndskraft är ingen medfödd egenskap utan en färdighet som kan utvecklas och stärkas över tid genom medveten träning och upprätthållande av hälsosamma vanor. Genom att investera i vår egen motståndskraft kan vi mer effektivt hantera förändringar och komma ut starkare och mer innovativa på andra sidan.

Pressbilder

Artiklar

Katarina Blom

Katarina Blom

Leg. Psykolog

Fotograf: Caroline Andersson Renaud

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2