Fond startas till minne av Hans Rosling
Hans Roslings son och svärdotter – Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund – är medgrundare till stiftelsen Gapminder, som förklarar världens utveckling i statistik med hjälp av rörlig grafik och utvecklar utbildningsmaterial för att föra informationen vidare.
En ny fond ska startas i Hans Roslings namn. Den ska göra det möjligt för forskare att komma ut och folkbilda, rapporterar Dagens Nyheter.
– Vårt budskap är att det visst går att ersätta Hans, om vi gör det tillsammans, säger sonen Ola Rosling till tidningen.
Förutom att fortsätta det folkbildande arbetet med stiftelsen Gapminder planerar de att upprätta en fond i Hans Roslings namn. Hans ville enligt Ola att de skulle hitta ett format där andra akademiker och forskare som har viktig kunskap om världens utveckling - som allmänheten behöver kunna – får möjligheten att lämna universitetet för att folkbilda.
Det finns ett stort intresse från en rad finansiärer, vilket är nödvändigt för att kunna starta fonden. Hans har inte varit någon som springer efter pengar, så det finns inget kapital att tala om. Hans föreläsningspengar har gått till Gapminders verksamhet, vilket gör att det inte finns någon pott som man kan skapa en fond av.
Hans Roslings familj har också startat en Unicef-insamling till Hans Roslings minne, som redan har fått in en dryg miljon kronor. Både insamlingen och fortbildningsfonden är efter Hans Roslings eget önskemål. Allt hans material är fullt tillgängligt. Han föreläste i stället för att debattera och det tycker jag att vi andra också ska göra, säger Ola.
Föreläser gör även Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. De berättar om sitt arbete med att föra kunskapen vidare och kallar det för ”en faktabaserad världsbild”. I den ingår bland annat att slå hål på tre myter om hur världen ser ut.
- Vanföreställningen att världen är tvådelad, att det finns rika och fattiga länder.
- Idén att världen blir sämre – många saker blir bättre.
- Det tredje är att världens befolkning bara ökar och ökar och ingenting görs åt det. Men så är det inte – antalet födslar på den här planeten har slutat öka.
Att förvalta Hans Roslings arv handlar främst om att föra vidare kunskapen. Stiftelsen Gapminder har i flera år arbetat tillsammans med lärare och ska snart lansera en kunskapscertifiering. De har tagit fram 12 grundfakta om världen som i princip ingen kan men som alla borde kunna. Vi försöker korrigera de basala felen. Vi ger bort det här materialet gratis och ger det till andra som vill vara pedagoger och föra kunskapen vidare, säger Ola Rosling. Lärare hör ofta av sig till paret och berättar om hur elever blivit engagerade av undervisningsmaterialet. Och paret uppmuntrar till att föreläsa – och att låta faktan vara lustfylld. Folk tror att det är Hans Roslings fantastiska förmåga som krävs för att väcka nyfikenheten, men det är inte så svårt, för faktan i sig är så förvånade, säger Anna Rosling Rönnlund.
Den 7 februari somnade den folkkäre professorn in efter en tids sjukdom. Hans blev bara 68 år men hans minne och kunskap kommer att leva vidare.