Så får du ett bättre minne

Jenny Åkerman

Bra hjärngymnastik

När jag är ute och pratar är min ambition att man ska få en högre insikt om den egna kapaciteten och en lust att använda sig av sin hjärna på ett roligare och mer hälsosamt sätt. Det resulterar i bättre samarbetsförmåga, effektivare arbete, ett blomstrande privatliv och på det hela taget högre livskvalitet. Och bättre minne!

Här får du ett par exempel på mentala konditionsövningar som både stärker, roar och utvecklar din hjärna. Minnesträning är väldigt bra hjärngymnastik; man tränar allsidigt och får dessutom ett bättre minne som ren bonus.

Hur har du det med ditt eget minne? Är du till exempel bra på att komma ihåg vad folk heter? De flesta svarar nej, det vet jag. Och om du svarar ja så kanske du inte är medveten om hur du egentligen gör för att lyckas. Jag har lärt ut min teknik till tusentals människor och många är de som tackat för sin nyvunna förmåga.

Komma ihåg namn

Det här är ett tips för dig som vill öka din sociala kompetens och aldrig mer säga ”jag är så dålig på namn”. En stor utmaning för minnet är att komma ihåg alla dessa namn. Idag kan vi träffa fler människor på en vecka än många av våra förfäder gjorde på en hel livstid. När vi hälsar på någon är vi dessutom upptagna av allt annat än att lyssna på vad personen heter. Vi ska skapa oss ett första intryck av personen, vi vill själva göra ett gott första intryck och vi ska säga vårt eget namn - vilket ofta sker exakt samtidigt som den andre säger sitt. Men med lite teknik kan vi både lära oss att hälsa smartare och att lägga namnet på minnet.

GÖR SÅ HÄR:

  • När du hälsar på en person tar du honom eller henne i handen och försöker få ögonkontakt. Se till att ni inte säger era namn i munnen på varandra. Kanske bör du vänta tills den andre sagt sitt namn innan du säger ditt.
  • Upprepa den andres namn samtidigt som du lägger märke till den första association som kommer upp i hjärnan. Det kan till exempel vara en annan person med samma namn eller att namnet påminner om ett ord.
  • Skapa en mental bild som kopplar ihop den nya personen med din association. Den får gärna vara absurd och humoristisk.
  • Nästa gång du träffar eller bara får syn på den här personen dyker din mentala bild upp, och därmed kopplingen till hans eller hennes namn.

EXEMPEL:

Erik - Du tänker att han "e rik" och ser framför dig hur han kastar pengar omkring sig.

Mona - Du tänker på Mona-Lisa och ser en tjusig tavelram runt personen och anar ett finurligt leende.

Bertil - Du kanske kommer att tänka på en Bertil du känner som alltid brukar röka cigarr och föreställer dig den nya Bertil med en rykande cigarr i mungipan.

TIPS:

Det svåra här är att bara ta det första som kommer upp i huvudet. Vi vill ofta leta efter något riktigt bra, vilket kan ta tid. Men associationer är snabba om vi tillåter dem och tränar upp vanan. Låt dina associationer vara galna, konstiga, tråkiga eller absurda, ingen kommer att veta ändå. Träna gärna framför teven och försök att hitta associationer till de namn som dyker upp.

Haka på ett sinne

Här kommer ett enkelt vardagsknep som ger märkbart bättre minne. Händer det att du oroar dig för om du stängde av strykjärnet, blåste ut ljuset eller låste ytterdörren? Många av dessa saker gör vi i förbifarten utan att lägga märke till det. Men ju fler sinnen man aktiverar, desto lättare kan man befästa ett visst minne. Det beror dels på att du kopplar fler associationsbanor till minnet och dels på att du blir mer uppmärksam. Genom att konsekvent haka på ett extra sinne ökar du din förmåga att minnas.

GÖR SÅ HÄR:

Koppla ett extra sinnesintryck till det som du vill minnas. Hur luktar det? Hur låter det? Hur känns det? Hur smakar det? Prova till exempel detta:

  • När du drar ut kontakten till strykjärnet, slå lätt med kontakten i bordet, så minns du ljudet av att du har dragit ur den ur uttaget.
  • När du blåser ut ett ljus, känn doften av nysläckt ljus så hjälper doftminnet dig att minnas.
  • När du lägger ifrån dig nycklarna, skramla högt med dem, eller klämt hårt om dem med handen, så aktiverar du ljud- eller känselminnet.

FUNDERA PÅ:

Hur många av dina fem sinnen använder du fullt ut idag? Hur gör du till exempel för att avgöra om mjölken i kylskåpet är för gammal? Använder du synen, genom att titta på datumstämpeln? Luktar du på den? Smakar? Eller alltihop? Genom att använda våra sinnen mer tränar vi samtidigt upp dem, och får större tillgång till all information som flödar in genom sinnena.

Mer information om Jenny Åkerman

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2