Anne-Marie Eklund-Löwinder
Fotograf: Daniel Roos

Anne-Marie Eklund-Löwinder

IT-säkerhet

Chief Information Security Officer (CISO) på IIS (Internetstiftelsen i Sverige)

Anne-Marie Eklund-Löwinder är expert på informationssäkerhet, från hur man skapar säkerhetskultur och införande av ledningssystem för informationssäkerhet till nyttan av kryptering och hantering av lösenord. Hon har under nästan 20 år ansvarat för säkerhetsarbetet på Internetstiftelsen i Sverige som ansvarar för att den svenska toppdomänen, .se, drivs på ett säkert sätt. Anne-Marie är en internetpionjär och har sedan 1999 jobbat outtröttligt med utvecklingen och införandet av säker DNS för att göra internet säkrare. År 2010 valdes hon som en av få personer i världen, till Trusted Community Representative och i rollen som Crypto Officer har hon till 2022 deltagit i nyckelgenereringen för DNSSEC i rotzonen för internet, men nu lämnat uppdraget.

Anne-Marie har belönats med flera priser och stipendier för sitt arbete, med motivering att hon bidragit till att driva internetutvecklingen framåt. Hon blev 2013 invald i Internet Hall of Fame.

Anne-Marie är ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), avdelning XII, informationsteknik. Hon sitter även som ledamot i styrelserna för Trafikverket, Försvarets materielverk, Skatteverket, .IE som driver den irländska toppdomänen och för IRI (Institutet för Rättsinformatik) vid Stockholms universitet Hon är ledamot i MSB:s cybersäkerhetsråd och i regeringens Digitaliseringsråd.

Anne-Marie Eklund Löwinder har utbildat sig i systemvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har arbetat som utredare vid Statskontoret och var anställd på sekretariatet för den fjärde IT-kommissionen. 2001 började hon arbeta på Internetstiftelsen i Stockholm. Numera driver hon sitt eget företag, Amelsec, där hon utbildar och ger rådgivning och stöd i frågor om internet, digitalisering, cybersäkerhet, informationssäkerhet, ledningssystem, säkerhetskultur med mera.

Hon är en ofta tillfrågad talare och anlitad expert i offentliga utredningar om frågor som rör internet och säkerhet samt besvarar flitigt remisser inom samma område.

Utmärkelser

2021 – Svenska Dataföreningens pris Lifetime Achievement Award.

2019 – Vald till Årets trygghetsambassadör av SNOS (Säkerhet för Näringsliv och Samhälle), och den svenska tidskriften securityuser.com

2018 – Svenskt Näringslivs Säkerhetsstipendium

2018 - Mottagare av Kungliga Svenska Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) guldmedalj

2013 – CENTR Award Contributor of the year

2013 – Invald i Internet Hall Of Fame, kategorin innovatörer

2013 – Rankad som nr 15 bland mest inflytelserika IT-kvinnor i Sverige

2012 – Årets Säkerhetsprofil, utsedd av Företagsuniversitetet och tidningen Aktuell Säkerhet

2008 – Svenska Dataföreningens Kjell Hultman-stipendium

2007 – Rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter. Computer Sweden

Pressbilder

Anne-Marie Eklund-Löwinder

Anne-Marie Eklund-Löwinder

Cybersäkerhetsexpert

Fotograf: Sara Arnald

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2