Ångestpodden

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg

Ångestpodden

Vi behöver prata om psykisk ohälsa

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg har sedan 2015 drivit Ångestpodden, Sveriges största podcast om ångest, psykisk ohälsa och livets skavigheter. De föreläser flitigt runt om i Sverige för skolungdomar, högskolor, kommuner, företagare och myndigheter.

Statistiskt sätt drabbas var fjärde person någon gång under sin livstid av någon form av psykisk ohälsa. Trots statistiken är det fortfarande ett extremt tabubelagt ämne. Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg startade Ångestpodden, med målet att på ett kreativt och nyskapande sätt bryta tabun kring vår tids största folksjukdom, psykisk ohälsa. Året därpå äger de debatten och har 150 000 unika lyssnare varje månad.

Föreläsning: "Förr eller senare känner du igen dig"
Den här föreläsningen handlar om att vara ung vuxen i Sveriges hårda sociala klimat och om samtiden vi lever i idag. Bidrar den till ökad psykisk ohälsa? Vad är psykisk ohälsa, egentligen?

Genom egna erfarenheter berättar Ida och Sofie hur det är att plötsligt drabbas av psykisk ohälsa, men också om hur det är att stå bredvid som anhörig eller vän. I humorns tecken berättar de om vad som borde göras för att få fler att våga prata om psykisk ohälsa. Varför känns det så enkelt att berätta för sina vänner eller kollegor att man sitter inne med århundradets förkylning, men så svårt att berätta att man mår dåligt i själen?

Föreläsningen passar för både unga och vuxna. Ida och Sofie föreläser för såväl gymnasieelever, föräldrar och företag som för personer som på olika sätt arbetar med och för ungdomar, såsom kuratorer, poliser, fältgrupper, politiker, SKR m.fl. Självklart finns det också tid för frågestund efter föreläsningen!

Föreläsning: "Från podcast till Sveriges riksdag"
Hur skapar man opinion i dagens samhälle? Hur kan man använda sin plattform i ett förändringsarbete? Sedan första avsnittet av Ångestpodden, som släpptes i januari 2015 har Ida och Sofie samlat på sig berättelser ifrån verkligheten. Endel korta om ett vårdbesök som inte kändes bra, andra längre livsberättelser. Vad gör man med alla dessa vittnesmål? Hur kan man använda alla erfarenheter för att bidra till en samhällsförbättring?

Inför valet 2022 lanserade Ångestpodden kampanjen 3 minuter, med syfte att förändra skollagen. Mindre än 1 år senare föreläste duon i riksdagen och fick lämna över en namninsamling med över 21.000 namnunderskrifter till statsministern. Hur gick det till, egentligen?

Längd: 60 min + tid därefter för frågor

Ångestpodden LIVE!
Ångestpodden LIVE innebär ett samtal mellan Ida och Sofie (med gäst om så önskas) - gärna där publiken är involverad - om psykisk ohälsa, ångest eller ett specifikt ämne som kunden önskar. Samtalet sänds inte ut i Ångestpoddens kanaler, utan materialet blir exklusivt för kunden. Om kunden vill kan samtalet spelas in och får sen spridas i kundens respektive kanaler med upplägg enligt överenskommelse.

Ångestpodden som moderatorer
Ida och Sofie kan anlitas att moderera. De har bl.a. modererat seminarium i Almedalen tillsammans med Fonden för psykisk hälsa och 1,6 miljonersklubben. Med stor kunskap i barn och ungas psykiska hälsa, egna erfarenheter och en angelägen vilja att förändra och förbättra leder Ida och Sofie både deltagare och publiken genom samtal, frågor och diskussioner på ett seriöst men samtidigt humoristiskt sätt.

Citat från kunder:
"Tack Ångestpodden för en givande och inspirerande föreläsning i Almedalen på vårt program om psykisk ohälsa tillsammans med Fonden för psykisk ohälsa." - Alexandra Charles von Hofsten, ordförande 1.6 miljonerklubben

"I dagens samhälle där psykisk ohälsa är så vanligt är det viktigt att man inte puttar problemen under borden utan lyfter fram de för diskussion. Ida och Sofie gör detta så otroligt bra! En lärande föreläsning som verkligen ALLA , för eller senare, kan relatera till." - Blackebergs Elevkår

"Vi har nog aldrig tidigare fått så fin respons, både från lärare och elever. Ni är pålästa, förberedda och ger ett proffsigt intryck." – Realgymnasiet i Gävle

"Tack Ångestpodden för en riktigt bra och givande föreläsning." – Östra gymnasiet i Huddinge

"Livepodd med Ångestpodden mitt i hjärtat av Avicii Arena! Vi hade inte kunnat få en bättre start på vår konsert Together For A Better Day - för ungas psykiska hälsa. Ida och Sofie är så proffsiga, naturliga, pedagogiska och personliga. De pratar om psykisk hälsa och psykisk ohälsa som om det vore det mest naturliga i världen. Ser mycket fram emot nästa gång! - Alexandra Björnsson, Tim Bergling Foundation

Video

Pressbilder

Ångestpodden

Ångestpodden

Poddare

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2